“Think of the children” – Een Live Action Learning Game bij de Verenigde Naties 

  • Wat: Een Live Action Learning Game,
  • Opdrachtgever: Verenigde Naties in Genève
  • Voor wie: 30 managers
  • Duur: 2 dagen
  • Doel: Denken vanuit de doelgroep, en voor de doelgroep opkomen in besluitsvorming
  • Spelsetting: Een basisschool, waarin 30 innovatieve ouders (die het huidige schoolsysteem zat zijn) een compleet nieuwe basisschool gaan ontwerpen. O.a. het schoolplein opnieuw inrichten, wel of geen schooluniform, curriculumontwerp, etc.  

Met 30 chiefs van de Verenigde Naties in Genève hebben we een tweedaagse Serious Larp gespeeld.  Door in het karakter van innovatieve ouders die hun eigen school willen oprichten te duiken, leerde ze meer over creativiteit, risico nemen en denken vanuit de eindgebruiker. 

In een leegstaande basisschool, met twee hectare speeltuin eromheen, hebben we een nieuwe werkelijkheid gecreëerd. In uitgebreide workshops maakten de deelnemers kennis met de fictieve kinderen die wij hadden voorbereid. Want de karakters die de deelnemers speelden, waren de ouders van die kinderen. De deelnemers maakten dus hun eigen karakter, waarbij ze zelf konden beslissen of ze op hun kind wilde lijken, of juist iets anders wilde spelen. 

In het verhaal moesten de ouders gezamenlijk moeilijke keuzes maken over de nieuwe school die ze wilden. Leraren aannemen, beslissen over een cijfersysteem en de inrichting van de school en speelplaats. Allemaal met het belang van de kinderen voor ogen. En wij hadden natuurlijk expres de kinderen zo geschreven dat die uiteenlopende behoeftes hadden en er best wat creativiteit en overleg nodig was voordat de ouders een goede beslissing konden nemen. 

Een levende wereld 

Niet alleen moesten de 30 ouders gezamenlijk beslissingen nemen, we hadden ook gezorgd dat er voldoende te doen was, zodat ze door de school heen konden lopen en de wereld echt aanvoelde. Zo was er de toekomstige gymleraar die alvast wat oefeningen met ze ging doen, waren er puzzelstukken kwijtgeraakt die ze bij elkaar moesten zoeken en konden ze allerlei sociale situaties tegenkomen, zoals dat ze erachter kwamen dat ‘jouw kind mijn kind heeft gepest’.  

Om de leerdoelen te behalen is het ontwerp van de eerste dag gemaakt op interne conflicten die overkomen moesten worden. Op dag twee was de gezamenlijke vijand (de school inspectie die dreigde om de school niet open te laten gaan) duidelijk aanwezig, waardoor de deelnemers meer saamhorigheidsgevoel kregen. Uiteindelijk kwam de School Inspecteur Generaal langs voor een grote ontknoping. 

Veilig en makkelijk om te spelen 

Als wij zo’n Serious Game maken, zeker als dat een Serious Larp is, besteden we altijd veel tijd dat de deelnemers zich op hun gemak voelen en makkelijk mee kunnen doen. Iedere deelnemer mag elf bepalen hoe spannend zijn of haar rol is, door een karakter te maken dat misschien heel dicht bij hen ligt of juist anders is dan zijzelf. Ook zorgen wij altijd voor ruimte om even het spel uit te stappen en hebben we rollen waarin mensen wel een bijdrage aan de dag leveren, maar niet volledig op te hoeven gaan in het spel.  

Eén van de leukste manieren waarop we mensen toestemming geven om te spelen is de proloog. Daarin laten een aantal directe collega’s van de deelnemers die we voorbereid hebben zien hoe je kan spelen en wat daar leuk aan is. Want we gebruiken juist spellen en verbeelding omdat we vinden dat iets zelf ervaren beter is dan dat je het hoort. En dus willen wij ook in onze uitleg een ervaring geven in plaats van alleen te vertellen wat er gaat gebeuren. 

Wat kan je ervan leren? 

Dit spel is dus gemaakt op de leerdoelen meer creativiteit, risico durven nemen en het perspectief van de eindgebruiker van een product of dienst kunnen zien. Dit spel werkt eigenlijk heel goed voor elk team dat iets maakt of doet voor een gebruiker waar ze niet direct contact mee hebben. En het is gemakkelijk aan te passen voor teams die direct in contact staan met hun gebruiker. We kunnen de nuance anders leggen om het meer over samenwerken en vertrouwen te hebben, bijvoorbeeld of juist meer nadruk te leggen op innovatie en ondernemerschap.  

Serious Larps zijn bij uitstek geschikt voor alle problemen waar er een grote sociale aspect is. Binnen het team of met mensen daarbuiten. Het helpt je te verplaatsen in de ander en zo met meer emphatie en inlevingsvermogen je werk te doen. We zijn benieuwd waar jij tegenaan loopt in je werk en hoe het kan helpen dat jij of je collega’s zichzelf eens onderdompelen in een andere wereld. 

Categorieën: Serious LARP